Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Ergonominen nukkuminen auttaa palautumaan

Nukkumisergonomia näkyy välittömästi unen laadussa ja kehon hyvinvoinnissa seuraavana päivänä. Nukkumisergonomia tarkoittaa nukkumisasentoa, sekä tähän asentoon vaikuttavia tekijöitä. Jos nukut joka yö väärän kokoisella tyynyllä ja nukkumistyyliisi huonosti sopivalla patjalla, voit olla varma, että niskoja ja selkää kolottaa kuin kovemmankin urheilusuorituksen jälkeen.

Tutkimusten mukaan elimistö palautuu parhaiten selällään ja kyljellään nukuttaessa. Kyljellään nukkuminen on itseasiassa kaikista yleisintä ja luonnollisinta. Lisäksi nukkuessa keho puhdistaa aivoja ennaltaehkäistäkseen muistisairauksia, ja kylkiasennossa aivo-selkäydinneste liikkuu kaikista parhaiten.

Vatsalla nukkuminen on kuitenkin hyvin yleistä, ja jos nukkumisasennon vaihtaminen ei meinaa onnistua, on tässäkin asennossa mahdollista parantaa nukkumisergonomiaa oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä. Moni ennen vatsallaan nukkunut kääntyy kuitenkin nukkumaan kyljellään, kun sänky vaihdetaan sopivammaksi.

Vinkkiemme avulla nukut paremmin niin kyljellään, selällään kuin vatsallaan.

Sopivan kokoinen tyyny ennaltaehkäisee niskakipuja

Jos niskat ovat jumissa joka aamu, on tyyny todennäköisesti väärän kokoinen nukkumisasentoon nähden. Kun selkäranka pysyy suorana yön yli, pysyy niska-hartiaseutukin paremmassa kunnossa.

  • Matala tyyny sopii hyvin selällään nukkuvalle ja erittäin matala tyyny vatsallaan nukkuvalle. Emme kontrolloi asentoa tietoisesti yöllä, mutta jos huomaat käsien hakeutuvan tyynyn alle nukkuessasi, on tyyny todennäköisesti liian matala.
  • Korkea tyyny on paras kyljellään nukkuvalle, joka tarvitsee paljon täyttöä olkapään yläpuoliseen tilaan, jos niska halutaan suoraksi.
  • Muotoiltu tyyny on suunniteltu selällään nukkuvalle, joka tarvitsee erityisen paljon tukea rangalle.

Mikäli käyttämäsi patja on todella pehmeä, kannattaa ottaa kuhunkin nukkumistyyliin suositeltua hiukan matalampi tyyny. Erityisesti kylkiasennossa nukkumista voi tukea lisäksi jalkojen väliin laitettavalla asentotyynyllä, joka vähentää lanneselän kiertoa.

Matrin Milla on laadukas perustyyny, jonka saat ostettua nukkumistyylillesi sopivalla korkeudella. Kuitutäyte on allergiaystävällinen ja monelle sopiva.

Onko kiinteä vai pehmeä patja parempi?

Patjoja löytyy monessa eri kiinteydessä aina erittäin kiinteistä erittäin pehmeään. Hyvä patja mahdollistaa nukkumisen levollisesti, selkäranka suorana ja ilman raajojen puutumista. Patjan tulee tukea vartalon kaaria ja mahdollistaa selkärangan luonnollinen lepoasento.

Yleisin syy katkeilevaan uneen ja jatkuvaan asennon vaihtamiseen on liian kiinteä patja, joka ei mahdollista keholle luonnollisinta kylkimakuuta. Jos kuitenkin nukut mieluiten selälläsi, tulee patjan olla hieman kiinteämpi kuin kyljellään tai vatsallaan nukkuvan. Liian pehmeällä patjalla puolestaan keho ei pääse liikkumaan vapaasti unen aikana ja selkäranka saattaa painua liikaa mutkalle patjan upottaessa.

Nukkumisasennon muuttaminen voi aiheuttaa hetkellisesti lihaskipuja, mikä on täysin normaalia eikä sitä kannata säikähtää. Jos olet vuosikausia nukkunut vääränlaisella patjalla ja huonolla tyynyllä ranka kierossa, vie oikeaan nukkumisasentoon tottuminen muutaman yön.

Hyvät yöunet edellyttävät hienosäätöä – ja siksi on tärkeää valita vuode ja sen jämäkkyys omien nukkumismieltymysten ja oman vartalon mukaan. Matrin mallistosta löytyy paras mahdollinen vuode jokaiselle – niin kyljellään, selällään kuin vatsallaan nukkuvalle.