Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Kehon painon huomioiminen sänkyä valittaessa – millainen sänky painavalle nukkujalle, entä kevyelle?

Hyvä sänky on yksilöllinen, joten jokainen sänky ei sovi kaikille. Hyvin tarkoitustaan palvelevan vuoteen tulee tarjota miellyttävä ja terveyden kannalta paras mahdollinen nukkumisasento. Tähän vaikuttaa olennaisesti oman kehon paino. Jos painoa on reilummin, on patjan kiinteydellä suuri merkitys. Kun sänky on tarpeeksi jäykkä ja kantava, on luotu edellytykset rauhallisille ja virkistäville yöunille.

Pelkkä patjan jäykkyys ei kuitenkaan takaa vielä makoisia unia. Oikea nukkumisasento on nimittäin mahdollinen ainoastaan silloin, kun sänky tukee vartaloa oikein. Vuoteen on mukauduttava painavamman ja tukevamman nukkujan keholle sopivaksi. Muodokkaampi vartalo tarvitseekin patjalta jäykkyyden lisäksi joustoa etenkin lantion ja hartioiden seudulle. Jäykkyyden ja jouston huolella hallitusta yhdistelmästä syntyy se paras sänky, jossa on ilo matkata höyhensaarille.

Hyvään sänkyyn kannattaa panostaa

Laadukas ja nukkujalleen juuri sopivanlainen vuode lisää elämänlaatua, sillä kehnossa sängyssä nukuttaessa voivat erilaiset vaivat alkaa kiusaamaan ajan mittaan. Pahimmassa tapauksessa paikat ovat kipeänä jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen.

Varoitusmerkkejä siitä, että sänky ei ole nukkujalle sopiva, ovat aamujäykkyys, erilaiset kivut ympäri kehoa sekä jatkuva väsymys. Heräileminen kesken unien ja levottomat yöunet, joihin liittyy paljon vuoteessa pyörimistä, viittaavat myös siihen, että vuoteessa on parantamisen varaa. Jos erilaiset vaivat kiusaavat nukkujaa pidemmän aikaan, voi hyviä yöunia kaipailevan olotila äityä ikävimmillään todella surkeaksi.

Huonosti sopivan vuoteen voi usein tunnistaa jo pelkästään sänkyään silmämääräisesti tutkailemalla. Mikäli vuoteessa havaitsee selviä kuoppia tai reiluja painumia, voi vetää johtopäätöksen, että on aika vaihtaa parempaan.

Yksilöllinen sänky – nukkujan mukaan

Patjan tulee muotoutua nukkujan mukaan, ja siksi sillä on oltava yöpuulle asettujan kehoa vastaavat ominaisuudet. Patjan tulee joustaa sekä tukea oikeista kohdista, ja siksi sänkyjä tulee testata huolellisesti ennen kuin tehdään valintoja. Valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä on hyvä pitää mielessä, että pikaisesti testattaessa suloisen pehmeä vuode voi olla se puoleensavetävin, vaikka jäykempi vaihtoehto olisi itselle paras ratkaisu. Valinta sängyn suhteen kannattaakin tehdä vasta, kun on tullut kokeiltua useita eri vaihtoehtoja.

Oman vartalotyypin mukaan valittu sänky onkin todellinen ilon aihe, sillä hyvät yöunet vaikuttavat kaikkeen; jaksamiseen, virkeystilaan, mielialaan ja terveyteen. Koska jokainen ihminen on yksilö, on patjoissa vastaavasti oltava eroavaisuuksia, jotta ne täyttävät parhaiten tarkoituksensa. Jos vuode jaetaan kumppanin kanssa, on olennaisen tärkeää, että kummallakin on oma, yksilöllisesti omaa vartaloa tukeva patja.

Asiantunteva Matrin henkilökunta auttaa mielellään sinua ja kumppaniasi löytämään yhteisen vuoteen, jossa unet maittavat yöstä toiseen – ota siis rohkeasti yhteyttä.