Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Kuinka usein sänky pitää vaihtaa?

Vietämme sängyssä lähes kolmasosan vuorokaudesta ja siksi laadukkaaseen sänkyyn kannattaa panostaa. Laadukas sänky voi kuitenkin tuntua melko suurelta investoinnilta, minkä vuoksi saatatkin pohtia, kuinka usein sänky tulisi vaihtaa uuteen.

Hyvä uutinen on se, että mitä laadukkaampi sänky on, sitä pidempään se myös kestää. Kun panostat etenkin laadukkaaseen sängynrunkoon, voit selvitä jopa yli vuosikymmenen uusimalla ainoastaan petivaatteet ja sijauspatjan.

Petivaatteiden säännöllinen pesu parantaa unenlaatua

Nukkuessamme kehostamme erittyy sänkyyn muun muassa hikeä, pölyä ja nöyhtää, kuolleita ihosoluja sekä katkenneita hiuksia. Sängyn käyttöikää ja hyvää unenlaatua voikin merkittävästi parantaa aktiivisella huolenpidolla. Muista siis vaihtaa lakanat parin viikon välein ja samassa yhteydessä imuroida sänky. Reikäiset, kuluneet ja pinttyneen likaiset lakanat kannattaa suosiolla vaihtaa uusiin, sillä ne eivät enää suojaa sänkyä riittävän hyvin.

Lakanoiden lisäksi myös tyynyt ja peitot kaipaavat säännöllistä pesua ja tuuletusta. Tyynyt ja peitot tulisikin pestä useamman kerran vuodessa. Koska vuodevaatteet ovat lakanoiden jälkeen lähimmässä kosketuksessa ihon kanssa, tulisi ne vaihtaa uusiin muutaman vuoden välein. Hyvä nyrkkisääntö on, että mikäli vuodevaatteet jäävät likaisen näköisiksi ja tuntuisiksi vielä pesun jälkeen eivätkä enää tunnu samalta kuin ennen, on ne aika uusia.

Sijauspatja pidentää sängyn käyttöikää

Varsinaisen patjan sekä sängynrungon käyttöikää voidaan pidentää sijauspatjan avulla. Sijauspatja auttaa lisäksi tukemaan kehoasi juuri oikealla tavalla. Sijauspatjassa on usein irrotettava ja konepestävä päällinen, jonka avulla myös sijauspatjan käyttöikä pitenee. Sijauspatja on kuitenkin hyvä vaihtaa noin neljän vuoden välein tai kun patjaan muodostuu selkeitä painaumia, jotka eivät enää palaudu.

Patjan ja sängynrungon vaihdon ajankohtaisuuden tärkeimmät merkit ovat mahdolliset murtumat. Murtumat heikentävät sängyn tarjoamaa optimaalista tukea ja täten myös unenlaatua. Sängynrungon käyttöikä on tyypillisesti noin kymmenen vuotta, ja mikäli patjaa on puhdistettu ja suojattu huolellisesti, voi se palvella lähes yhtä pitkään.

 

Petivaatteiden ja sängyn osien tyypilliset vaihtovälit

  • Tyynyt ja peitot 2–4 vuotta
  • Sijauspatja noin 4 vuotta
  • Joustinpatja noin 4–10 vuotta
  • Sängynrunko noin 10 vuotta

 

Mielestämme jokaisella on oikeus odottaa, että laadukkaan vuoteen runko kestää vuodesta toiseen. Siksi annamme jokaisen Matri-vuoteen rungon ja jousituksen murtumille 15 vuoden takuun.

Laadukkaan sängyn käyttöikä on niin pitkä, että sinä aikana elämäntilanteet ja myös makuuhuoneen sisustus ehtivät muuttua moneen kertaan. Matri sängyn runko on ajaton, ja voit valita neutraaleista sävyistä: valkoinen, hiekka ja harmaa. Ajaton perussänky muuntautuu helposti uuteen tyyliin somisteillamme.

Aika uudistaa sänkyä? Tutustu korkealaatuisiin sänkymalleihimme sekä monipuoliseen lisävarustevalikoimaamme.