Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Lakanoiden hoito-ohjeet

Vietämme sängyssä aikaa noin kolmasosan jokaisesta vuorokaudesta, ja keskivertoihminen nukkuu koko elämänsä aikana arviolta 12 vuotta. On siis sanomattakin selvää, että vaikka lakanoiden vaihto, pesu ja yleinen unihygienasta huolehtiminen tuntuu usein vaivalloiselta, on se kaiken vaivansa arvoista.

Kun olet löytänyt itsellesi parhaiten sopivat laadukkaat lakanat, tyynyliinat ja pussilakanat, kannattaa lakanoiden hoito-ohjeisiin tutustua huolellisesti ja toimia niiden mukaisesti. Näin pidät valkoisetkin vuodevaatteet valkoisina pidempään, pääset joka yö nukkumaan raikkaaseen petiin ja saat nauttia sijoituksestasi mahdollisimman pitkään. Laadukkaat ja oikein hoidetut lakanat voivat kestävät vuosia!

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä lakanoiden hoito-ohjeista

Pitääkö uudet lakanat pestä ennen käyttöä?

Jos tulit juuri ostoksilta, tekee mielesi todennäköisesti pestä upouudet lakanat ennen niiden käyttöönottoa. Useimmat, ellei kaikki, lakanat, tyynyliinat ja pussilakanat suositellaankin pesemään kertaalleen ennen käyttöä.

Mikä on oikea pesulämpötila lakanoille?

Lakanoita, tyynyliinoja ja pussilakanoita valmistetaan lukuisista eri materiaaleista, suosituimpana niistä kuitenkin puuvilla. Useimmat lakanat voi pestä 60-asteessa, joka riittää jo ylläpitämään tekstiilien hygieniaa materiaalia vaurioittamatta. Tätä 60-asteen pesua kestää hyvin ainakin puuvilla, puuvillasatiini ja kampapuuvilla – erikoisempien materiaalien kohdalla kannattaa aina tarkistaa tuotekohtaiset pesuohjeet. Tyynyliinat ja pussilakanat kannattaa kääntää nurin, sekä pestä samanvärisen pyykin kanssa.

Raikkaan tunteen saat ripustamalla lakanat ja vuodevaatteet ulos narulle kuivumaan, ja viimeistellyn ulkonäön saa silitysraudan tai mankelin avulla. Useimmat lakanat kestävät myös ilmavan kuivauksen kuivausrummussa, mutta esimerkiksi satiinia ei kannata laittaa kuivausrumpuun.

Mitä pesuaineita lakanoille kannattaa käyttää?

Lakanoiden kanssa ei tarvitse käyttää huuhteluainetta, vaan niille riittää aina ohjeen mukaan annosteltu pesuaine. Mikäli vuodevaatteisiin on tarttunut voimakas haju, voit sujauttaa huuhteluaineastiaan pari ruokalusikallista etikkaa.

Valkoiset tekstiilit kannattaa pestä valkaisua sisältävällä pesuaineella, kun taas värilliset ja mustat lakanat säilyvät kirkkaampina ilman valkaisuainetta sisältävällä pesuaineella.

Kannattaako peti pedata heti aamusta?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: ei kannata!

Siistissä kodissa on saatettu tottua siihen, että heti sängystä nousemisen jälkeen peti pedataan päiväksi. Aamulla kannattaa kuitenkin vetää peitto hetkeksi sivuun ja antaa lakanoiden tuulettua hetken aikaa, jotta yön aikana kertynyt kosteus kuivuu. Raikkaamman tuntuman lisäksi estät yksinkertaisella vuoteen tuuletuksella pölypunkkien pesiytymisen kotiisi.

Kuinka usein lakanat pitää vaihtaa?

Yleinen suositus on vaihtaa lakanat ja vuodevaatteet puhtaisiin noin kahden viikon välein. Jos sängyssä nukkuu koiria tai kissoja, kannattaa lakanat vaihtaa vaikka viikottain.

 

Laadukkaat lakanat ovat myös helppohoitoiset

Olemme todenneet, että raikkaiden lakanoiden väliin pujahtaminen on yksi elämän varmimmista nautinnoista. Kaikki valmistamamme liinavaatteet on tehty luonnonmateriaaleista, jotka tuntuvat ihoa vasten ihanan ylellisiltä.

Vuodevaatemallistostamme löydät lakanoita vain laadukkaimmasta pellavasta, tiheästä ja sileästä perkaalipuuvillasta sekä pumpulisen pehmeäksi pestystä satiinista. Nämä kaikki ovat loistavia lakanamateriaaleja mihin tahansa kohteeseen missä arvostetaan laatua ja kestävyyttä, sillä valitsemamme materiaalit ovat vaivattomat hoitaa.

Tutustu laadukkaisiin lakanoihimme »