Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Makuuhuoneen feng shui

Feng shui on ikivanha kiinalainen oppi, jonka tarkoitus on edistää ihmisen hyvinvointia ympäristön avulla. Feng shuin perusideana on erityisesti rauhan ja harmonian luominen.

Makuuhuone on feng shui -opissa yksi tärkeimmistä kodin huoneista, eikä ihme – vietämmehän siellä paljon aikaa ladaten uutta energiaa seuraavaan päivään. Vaikka feng shuin oppeihin ei muuten uskoisikaan, makuuhuoneen feng shuin periaatteet auttavat varmasti jokaista luomaan makuuhuoneesta rauhallisen ja houkuttelevan tilan levätä ja palautua.

Sänky on makuuhuoneen kruunu

Sänky on myös feng shuissa makuuhuoneen tärkein elementti. Sängyssä tulisi feng shuin mukaan suosia hengittäviä ja maadoittavia luonnonmateriaaleja, kuten puuta. Laadukkaat luonnonmateriaalit ovat hyvä vaihtoehto makuuhuoneeseen myös siksi, että ne luovat puhtaan, hengittävän ja turvallisen nukkumisympäristön.

Sänky tulisi sijoittaa mieluiten sille makuuhuoneen ehjälle seinälle, josta on esteetön näkymä niin ovelle kuin ikkunoille. Lisäksi sängyn molemmin puolin pitäisi jättää riittävästi tilaa kulkemiselle ja ilman vaihtumiselle. Sängynpääty on erinomainen elementti myös feng shuin kannalta: paitsi, että tuo makuuhuoneeseen tyylikkyyttä ja ripauksen ylellisyyttä, se myös sitoo sängyn muun makuuhuoneen sisustukseen sekä tuo sänkyyn suojaa ja rauhaa.

Feng shuin mukaan energiat saapuvat ovesta ja poistuvat ikkunasta, mikä luo levottomuutta ja eräänlaista vetoa – siksi sänkyä ei tulisikaan sijoittaa tälle reitille tai suoraan ikkunan alle. Mikäli ainoa paikka sängylle on ikkunan alla, tulisi ikkunan eteen sijoittaa yöksi paksut verhot, mitkä suojaavatkin myös mahdolliselta fyysiseltä vedolta. Energioiden ja ilman tulisi antaa kuitenkin virrata vapaasti joka puolella sänkyä: sängyn yläpuolelle ei koskaan tulisi sijoittaa mitään, esimerkiksi roikkuvaa valaisinta tai viistokattoa, ja sängyn alapuoli tulisi pitää tyhjänä. Tämä on hyvä neuvo myös sisäilman ja sängyn hengittävyyden kannalta.

Harmonia ja tasapaino sisustuksen kulmakiviä

Makuuhuoneen sisustuksen tulisi ennen kaikkea houkutella sinua nukkumaan, rauhoittaa sekä miellyttää silmää. Feng shui tarjoaa kuitenkin muutaman tärkeän huomion, jotka makuuhuoneen sisustusta suunnitellessa tulisi huomioida.

Makuuhuoneen sisustuksen osalta erityisen tärkeää on rauhallisuus ja tasapaino. Makuuhuoneessa tulisikin feng shuin mukaan suosia rauhallisia, maanläheisiä ja utuisia sävyjä – esimerkiksi vihreää ja ruskeaa. Tärkeintä on kuitenkin, että sinä itse pidät makuuhuoneesi sävymaailmasta.

Feng shuissa uskotaan symmetrisyyteen. Mikäli sängyn viereen halutaan yöpöytä tai valaisin, tulisi molemmille sängyn puolille sijoittaa samanlainen. Feng shuissa suositaan myös parillisia määriä esimerkiksi sisustustyynyissä, etenkin jos huoneessa nukkuu kaksi ihmistä.

Vältettäviä asioita makuuhuoneessa feng shuin oppien mukaan ovat esimerkiksi terävät kulmat ja peilit. Mikäli näitä elementtejä halutaan käyttää makuuhuoneen sisustuksessa, ei niiden ainakaan tulisi osoittaa sängyssä nukkuvia henkilöitä kohti. Feng shuissa uskotaan, että nämä elementit lisäävät levottomuutta ja häiritsevät unta.

Rauhoita makuuhuone levolle

Kuten myös monet unenlaadun parantamiseen erikoistuneet asiantuntijat ovat jo pitkään opettaneet, myös feng shuin mukaan makuuhuone tulisi rauhoittaa ainoastaan levolle. Mahdollisuuksien mukaan siirrä siis sähkölaitteet pois makuuhuoneesta tai ainakin sammuta ne nukkumaan mennessä.

Makuuhuoneen levollisuutta voi feng shuin mukaan lisätä sulkemalla yöksi ovet ja ikkunat, mikä etenkin kesäaikaan on hyvä vinkki myös makuuhuoneeseen tulvivan valon vähentämiseen. Pimeässä nukumme tutkitusti kaikkein parhaiten. Makuuhuoneen valaistuksessa kannattaa muutenkin suosia mahdollisimman himmeitä tai ainakin ennen nukkumaanmenoa himmennettäviä valaisimia.

Ilmava, harmonisesti sisustettu ja siisti makuuhuone parantaa varmasti aivan jokaisen unenlaatua. Kokeile rohkeasti feng shuin oppeja ja kuka tietää –kenties nukutkin ensi yönä hieman paremmin?

Hyvä uni on meille Matrilla kaiken alku ja juuri. Se virkistää, kehittää, palauttaa ja parantaa, ja siksi haluamme luoda sille parhaat mahdolliset edellytykset. Suosimme tuotteissamme kestäviä ja puhtaita luonnonmateriaaleja sekä rauhallisia ja murrettuja sävyjä. Tutustu mallistoomme ja toivota hyvät yöunet tervetulleiksi.