Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Näin sängyn petaus onnistuu kuin ammattilaiselta

Sängyn petaus on kuin oma taiteenlajinsa. Kiireinen arjen sankari ei petaa lainkaan, moni heittää rivakasti peitot ja päiväpeitot jotenkuten sängyn suojaksi, kun taas sisustaja viimeistelee näyn huolella asetelluilla koristetyynyillä.

Aamulla sängyn kannattaa antaa tuulettua hetki ennen sen petaamista, mutta suosittelemme kuitenkin edes pikaista sängyn petausta joka päivä. Näin lakanat ja petivaatteet pysyvät puhtaampina, roskat sekä pölyt jäävät päiväpeitolle ja avoin makkari on edustava yllätysvieraidenkin sattuessa paikalle.

 

Miten erilaiset sängyt pedataan?

Parivuoteen petaus on helpointa, jos sängyn molemmilla reunoilla on riittävästi tilaa. Näin pääset kiertämään sänkyä ja petaamaan molemmat puolet erikseen, eli möyhimään tyynyt ja sijaamaan peitot kunnolla ennen päiväpeiton vetämistä.

Runkopatjan petaus helpottuu käyttämällä petauspatjaa. Tämä ohut lisäpatja mahdollistaa aluslakanan taittamisen patjojen väliin, jos et halua käyttää muotoon ommeltua lakanaa joka peittää runkopatjan reunat.

Nopea sängyn petaus

Simppelein ratkaisu on hankkia reilusti sängyn leveyden ylittävä päiväpeitto, joka on helppo vetää vuodevaatteiden päälle aamutuuletuksen jälkeen. Kun peiton heilauttaa kunnolla auki ja päiväpeiton nostaa suojaksi rivakalla ravistusliikkeellä, on siisti ja asiansa ajava sängyn petaus valmis. Mikäli petaaminen ei houkuttele lainkaan, helmalakana luo myös petaamattomaan sänkyyn siistin ja viimeistellyn ilmeen.

Viimeistele se tyynyin – sisustajan petaus

Omaa tyynyä ei välttämättä halua esitellä kaikille, eikä se ole kaikista fiksuintakaan sillä siisteimmässäkin huoneessa on aina jonkin verran pölyä ilmassa. Huoneen värimaailmaan sopivat koristetyynyt ovat yksinkertainen tapa tehdä sängyn petauksesta viimeistellymmän näköinen. Helpoimmillaan voit heittää sängylle pari isoa koristetyynyä, mutta kunnon sisustaja asettelee useita tyynyjä pariin eri riviin, niin että tyynyjen koko pienenee jalkopäätä kohti.

Näin sänky pedataan kuin hotellissa

Hotellissa vierailleet tietävät, että tärkein ensimmäinen tehtävä on kokeilla sängyn pehmeys. Kutsuva hotellipetaus onnistuu, kun päiväpeitto vedetään vain sängyn puoliväliin tai hiukan ylemmäs, ja ylimääräinen osuus taitellaan kauniiksi laskokseksi. Särmää sisustukseen saa valitsemalla vuodevaatteista riittävästi eroavan päiväpeiton.

Osittain avonaiseksi jäävä petaus viimeistellään nostamalla tyynyt seinää tai sängynpäätyä vasten, niin että varsinaiset tyynyt jäävät taaimmaisiksi ja asetelmaa jatketaan eri kokoisilla koristetyynyillä. Kaikissa vaihtoehdoissa aluslakana kannattaa suoristaa sängystä nousemisen jälkeen ja työntää lakanan reunat taas kunnolla petauspatjan alle.

Kaunis mutta käytännöllinen sängyn petaus

Jos et tunne suurta intohimoa jokapäiväiseen “tyynyt pois, tyynyt takaisin”-rutiiniin, on helpompaa jättää erilaisiin asetelmiin sommiteltavat koristetyynyt hankkimatta kokonaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sängyn olisi pakko näyttää tylsältä tai räjähtäneeltä!

Laadukkaat lakanat ovat myös kauniit ja niitä kelpaa esitellä. Klassiseen sisustukseen sopivat yksiväriset neutraalit lakanat, jotka oikein hoidettuina ovat joka päivä yhtä kutsuvat ja edustavat. Täyttämällä liinavaatekaapin samaan väripalettiin sopivista aluslakanoista, tyynyliinoista ja pussilakanoista on sänky aina yhtä tyylikäs, eikä se vaadi erillistä suunnittelupalaveria tai ammattisisustajaa.

Kauniit lakanat kehystetään samaan värimaailmaan sointuvalla päiväpeitolla, joka voi olla joko yksivärinen ja simppeli, tai käyttäjänsä tyylille sopivasti kuvioitu. Ennen päiväpeiton vetämistä kaiken suojaksi, kannattaa vähän möyhiä tyynyjä ja ravistella peittoa, jotta vuodevaatteet ovat ihanan muhkeat illalla. Eikä päiväpeittoakaan kannata vetää perinteisesti kaiken kauneuden ylle, vaan tekemällä hotellipetauksen tyyliin vain noin ⅔ petauksen saat päiväpeitosta kerroksellisuutta. Oikein kunnollisesta muhkeudesta nauttiva voi vielä kääntää
peiton reunan päiväpeiton päälle.

 

Kauniit ja laadukkaat lakanat ovat avain kauniiseen makuuhuoneeseen

Olitpa sitten päiväpeittoon luottava pikapetaaja tai sänkyä kauniisti kerrostava sisustaja, ovat kauniit lakanat kaikkien petaustapojen keskiössä. Kaikki Matrilta löytyvät liinavaatteet valmistetaan luonnonmateriaaleista, jotka paitsi tuntuvat ihanan ylellisiltä, myös näyttävät siltä.

Laadukkaasta mallistostamme löydät niin helmalakanat kuin muut vuodevaatteet ja päiväpeitot monessa eri värissä ja tyylissä. Etsi itsellesi ja kotiisi parhaiten sopiva materiaali ja kokeile vaikka kaikki erilaiset petaustyylit!