Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Näin tunnistat kestävän ja laadukkaan sängyn

Sänky on varmastikin kodin keskeisimpiä ja tärkeimpiä huonekaluja. Vuoteessa vietetään suuri osa päivästä ja sen merkitys hyvinvoinnille on kiistaton, luovathan levolliset, palauttavat ja virkistävät yöunet tukevaa kivijalkaa mallikkaasti sujuvalle elämänmenolle. Siksi vuoteeksi kannattaa valita laadukas ja omalle vartalotyypille sopiva vaihtoehto. Vuodetta arvioidessa ei tule sivuuttaa myöskään sängyn ulkonäköä, sillä onhan kyseessä sangen kookas ja näkyvä huonekalu omassa kodissa. Siksi sen tulee miellyttää kehon lisäksi myös estetiikan tajua.

Laadukkaan vuoteen tunnistaa monista eri yksityiskohdista. Pelkkä ulkonäkö voi kertoa jo paljon, materiaalien tunnusteleminen enemmän ja lopullinen varmuus syntyy sänkyä kokeilemalla. Matrin ammattilaisilta saa paljon tietoa tarjolla olevista vuoteista, niiden materiaaleista ja valmistustavasta sekä niistä eettisistä periaatteista, joita Matri noudattaa toiminnassaan. Tämä auttaa varmasti vuoteen valitsemisessa.

Kannattaa satsata kunnon sänkyyn – ja sekin kannattaa ajoittain uusia

Vuoteen laatu on usein käsinkosketeltavaa. Se ilmenee jo sängyn materiaaleista ja rakenteesta. Käyttöä kestämään tarkoitettu, pitkäikäinen vuode on tukevaa tekoa ja sen patjojen rakenne takaa nukkujalle hyvän ergonomian. Materiaalit tekstiilejä myöden on valittu luonnonmukaisiksi sekä allergisillekin yöpyjille hyvin soveltuviksi.

Tulee kuitenkin muistaa, että vaikka laadukkaalla vuoteella on paljon käyttövuosia, ei paraskaan vuode ole ikuinen. Allergia- ja astmaliitto suosittelee nimittäin vaihtamaan patjan 10 vuoden välein. Laadukkaan uuden sängyn hankkiminen onkin syytä tehdä, kun vanha vuode on palvellut oman aikansa.

Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja

Sänkyä hankkiessa voi pohtia, mikä olisi itselle paras ratkaisu: joustinpatja, runkopatja vai kenties jenkkisänky? Moottorisänkykin on aina kiinnostava vaihtoehto.

Joustinpatja on käytännössä pelkkä patja, joka asetellaan sängyn runkoon. Runkopatjaan taasen sisältyvät sekä jalat että sängyn pohja. Molemmissa on ratkaisevaa sängyn ominaisuuksia arvotettaessa patjan jousien laatu. Yleisimmät jousitustyypit ovat pussi- ja bonnel-jousitus, joista pussijousitus on joustavampi. Syynä tähän on se, että jokainen pussijousituksen jousi on itsenäisesti joustava, kun taas bonnel-jousituksessa jouset ovat toisiinsa sidoksissa, ja joustaminen tapahtuu useiden jousien toimesta yhtä aikaa.

Jenkkisänky on monien suosikki. Se koostuu useammasta rakenteellisesta elementistä: alavuoteista sekä sen päälle asettuvista joustinpatjoista, joiden päälle tulee sijauspatja. Jenkkisänky tuntuu usein runkopatjaa joustavammalta, sillä siinä on enemmän päällekkäisiä jousia, jotka antavat periksi nukkujan painon alla.

Moottorivuode tarjoaa monikäyttöisyyttä sekä terveyttä edistävää toiminnallisuutta, minkä ansiosta se saattaa olla juuri se paras vaihtoehto omaksi sängyksi. Esimerkiksi uniapneasta tai kuorsaamisesta kärsivä voi hyötyä moottorivuoteesta, sillä sängyn päädyn nostaminen voi helpottaa vaivoja. Samoin raajojen verenkiertohäiriöiden kiusaamat saattavat saada apua moottorivuoteesta, kun sängyn jalkopäätä on mahdollista nostaa nukkumaan mentäessä. Ja tarjoaahan moottorivuode ylellistä mukavavuutta jo senkin puolesta, että päänpuoleista päätyä nostamalla vuode muuttuu kerrassaan mahtavaksi paikaksi loikoilla puoli-istuvassa asennossa.

Laadukas vuode on toiminnallinen kokonaisuus

Hyvän sängyn nukkumismukavuus täydennetään useimmiten sijauspatjalla. Sen on annettava riittävässä määrin pintapehmeyttä olematta kuitenkaan liian upottava. Sijauspatjassa on tärkeää myös materiaalien allergisoimattomuus, miellyttävä tuntuma ja pesunkestävyys.

Laadukasta sänkyä etsiessä on lisäksi syytä varmistaa, millaiset arvioitavina olevien vuoteiden pohjat ovat sekä varmistaa, että sänkyjen jalat ovat oikean korkuiset ja koko rakenne on tukeva.

Vaikka erilaisia sänkymalleja ja patjatyyppejä on lukuisia, pätevät kaikkiin samat lainalaisuudet laatua puntaroitaessa. Näppituntuma, mukavuus, ergonomia, materiaalit, estetiikka, pitkäikäisyys ja eettisyys ovat asioita, joíta kannattaa pitää arviointikriteereinä, kun laitetaan sänkyjä paremmuusjärjestykseen – omaa makua unohtamatta.