Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Näin valitset hyvän petauspatjan

Petauspatja eli sijauspatja on tyypillisesti noin 4-10 cm paksu patja, joka asetetaan varsinaisen patjan päälle. Petauspatjan tehtävänä on suojata sängyn patjaa sekä viimeistellä sängyn mukavuus.

Petauspatjan avulla huonosta sängystä ei taiota hyvää, mutta petauspatja vaikuttaa merkittävästi sängyn pintatuntumaan. Mikäli siis haluat parantaa sänkysi mukavuutta vaihtamatta koko sänkyä, on petauspatja siihen hyvä ratkaisu.

Miksi petauspatja kannattaa hankkia?

Petauspatjan tuntuvin rooli on parantaa sängyn mukavuutta ja tehdä sängystä juuri sinun yksilöllisiin tarpeisiisi sopiva. Onko kiinteä patja hyvinvointisi kannalta paras, mutta koet kuitenkin nukkuvasi paremmin hieman pehmeämmässä sängyssä – tai toisinpäin? Paleletko herkästi vai heräätkö ennemmin usein hieman hikisenä? Petauspatjan avulla voidaan ratkaista monia ongelmia. Lisäksi petauspatjalla voidaan yhdistää parisängyn eri puolet saumattomasti.

Petauspatjalla on tärkeä tehtävä myös sängyn runkoa ja patjaa. Petauspatjan ansiosta lika ja hiki eivät siirry suoraan patjaan, jolloin usein hieman tyyriimmän varsinaisen patjan käyttöikä pitenee. Petauspatja jakaa myös patjaan ja runkoon kohdistuvaa kuormitusta.

Millainen petauspatja sopii minulle?

Petauspatjoja on markkinoilla yhtä monenlaisia kuin nukkujiakin – siksi se oikea petauspatja löytyy usein vain kokeilemalla erilaisia patjan ja petauspatjan yhdistelmiä.

Mikäli kaipaat kiinteään sänkyysi enemmän pehmeyttä, kannattaa yleensä valita hieman paksumpi petauspatja. Ohuempi petauspatja puolestaan mukautuu paremmin patjaan ja sen ominaisuuksiin. Huomioithan myös sijauspatjaa valitessasi, että luonnollisessa nukkumisasennossasi selkärankasi on suora ja rento.

Materiaaleista lateksi ja luonnonkumi ovat hyvin hengittäviä, minkä vuoksi ne sopivat erinomaisesti liiallisesta kuumuudesta tai yöllisestä hikoilusta kärsiville. Villakerros puolestaan lämmittää mukavasti herkästi palelevaa.

Petauspatjan erillinen, irrotettava päällinen helpottaa huomattavasti petauspatjan puhtaanapitoa. Lisäksi kannattaa varmistaa, että päällinen on luonnonmateriaalia, jotta se ei hiosta öisin.

Matrin mallistosta löytyy neljä erilaista petauspatjaa, joista jokainen löytää varmasti mieleisensä. Kaikki petauspatjamme on valmistettu laadukkaista, turvallisista materiaaleista. Matri petauspatjoissa on helposti irrotettava, kahteen osaan jakautuva päällinen, jonka voi pestä kätevästi pesukoneessa.

Tutustu petauspatjoihimme »