Kaikki sängynpäädyt, helmalakanat ja päiväpeitteet -15% ajalla 18.6.-30.6.

Sängyn testaaminen ennen ostamista on tärkeää

Vietämme vuoteessa suuren osan vuorokaudesta, joten sängyn täytyy olla kaikilta ominaisuuksiltaan itselle miellyttävä ja rauhallisiin yöuniin sopivin. Onkin suositeltavaa omistaa hieman aikaa omaa pituutta, painoa ja nukkumisasentoa parhaiten palvelevan sängyn löytämiseen.

Toimivin tapa on testata sänkyjä käytännössä; tunnustella miltä ne tuntuvat, makoilla tuokio itselle tyypillisessä asennossa sekä tietenkin pyytää Matrin ammattilaisilta apua ja neuvoja valintaa tehdessä.

Makoisimmat unet löytyvät sopivan kiinteässä ja samalla joustavassa sängyssä

Itselle parhaiten sopivan vuoteen löytäminen ei käy aina käden käänteessä. Siksi on tärkeää varata riittävästi aikaa vuoteen valitsemiseen. Sängyn kiinteys on tärkeä ominaisuus, sillä sen ollessa kunnossa vuode myötäilee ja tukee riittävässä määrin vartaloasi. Erilaisia kiinteyden vaihtoehtoja kannattaakin testata patjan ja sijauspatjojen yhdistelmillä.

Kun patjasi tukee ja joustaa oikein, on selkärankasi levon aikana suorassa ja rentona. Se luo edellytykset sille, että palaudut kunnolla yöunien aikana. Mikäli nukut yleensä kyljelläsi, on patjassa oltava tarpeeksi joustoa lantion ja hartioiden seudulla. Jos puolestaan lepäät mieluiten selälläsi, on sängyn tarjottava hieman enemmän jäykkyyttä. Tässäkin tapauksessa patjan on kuitenkin myötäiltävä vartaloa lantion kohdalta, muuten alaselkään kohdistuu nukkuessa kuormitusta.

Käytä siis näppituntumaa ja loikoile kiireettä sänkyä valitessasi. Sillä on merkitystä, että vuode tuntuu sinusta mukavalta. Kannattaa pitää mielessä, että pehmeille patjoille tulee myös antaa mahdollisuus, sillä sänky ei saa olla liian kova. Mikäli patja on turhan napakka, syntyy painetta tiettyihin kehon osiin, ja tämä puolestaan johtaa rauhattomiin yöuniin ja nukkumisasennon ergonomian vaarantumiseen.

Materiaalit vaikuttavat sängyn kestävyyteen sekä nukkujan terveyteen

Sängyn materiaaleihin tulee kiinnittää vuodetta testatessa huomiota, sillä ne saattavat vaikuttaa pidemmällä aikavälillä paitsi sängyn kestävyyteen myös siihen, ettet altistu terveydelle haitallisille seikoille. Sängyssä käytettyjen materiaalien on oltava hyvin hengittäviä, ettei vuoteeseen kerry kosteutta tai epäpuhtauksia. Kun sängyn patja on korkeatasoinen ja pussijousitettu, kiertää ilma siinä tehokkaasti ja kosteus haihtuu nopeasti.

Luonnonmateriaalien hyödyntäminen patjoissa on enemmän kuin suositeltavaa, sillä ne auttavat ilmaa kiertämään, minkä lisäksi ne ovat monissa tapauksissa allergiaystävällisiä. Luonnonmateriaalien puolesta puhuu myös se, että ne parhaimmillaan antibakteerisia.

Valitse sänky oman kokosi mukaan

Olennainen seikka, joka vaikuttaa sängyn valintaan, on vuoteessa nukkujan koko. Sängyllä tulisi olla 15–20 cm enemmän mittaa kuin yöpyjällä. Suotavaa on myös, että vuode on leveydeltään sellainen, että nukkuessa jää jokaiselle vuoteessa nukkujalle vähintään 90 cm verran tilaa. Näin yöpyjä voi liikkua esteettä, mikä takaa häiriöttömät ja rentouttavat yöunet.

Sängyn korkeuteen tulee myös kiinnittää huomiota. Kun vuode on korkea, on sinne helppo asettua ja sieltä on vaivatonta nousta. Pienille lapsille korkea vuode voi vastaavasti osoittautua hieman hankalaksi, joten nukkujan koolla on vaikutusta paitsi sängyn pituuteen ja leveyteen myös korkeuteen. Korkeutta on kuitenkin helppo säätää sopivaksi patjoilla ja jaloilla.

Henkilökohtaiset mieltymykset tekevät sängystä itselle rakkaan

Testatessa kannattaa kokeilla, miltä sänky tuntuu erilaisissa tilanteissa ja asennoissa, niin nukkuessa kuin ylipäätään vuoteessa loikoillessa. Kun löydät mukavan asennon helposti, sinulle oikea sänky voi hyvinkin olla juuri se, jota testaat parasta aikaa.

Sängyn estetiikalla, ulkonäöllä ja sen asuntoon luomalla tunnelmalla on oma roolinsa valintaa tehdessä. Esimerkiksi runkosängyt ovat käytännöllinen, skandinaaviseksi miellettävä valinta. Ne ovat tavallisesti myös edullisempia kuin Continental-sängyt, joita valitsevat koteihinsa usein he, jotka pitävät korkeammista vuoteista sekä sängyn koko alueen tasaisesta nukkumismukavuudesta. Continental-sängyissä on myös monien mielestä viehättävällä tavallla hotellimaista estetiikkaa ja olemusta.

Vuoteen valitsemisessa tulee pitää mielessä monia seikkoja, mutta tärkeintä on, että sänkysi tuntuu omalta. Siinä saa viihtyä!

Tervetuloa testaamaan sänkyjä kaikessa rauhassa Matrin Concept Storeen Helsinkiin »