Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Sänky lapselle – sopiva sänky takaa arvokkaan levon kasvavalle

Lapset ja nuoret viettävät paljon aikaa sängyssä, onhan unen tarve heillä suurempi kuin aikuisilla. Lisäksi vuoteesta tulee monille heistä oma oleskelupaikka, jossa vietetään runsaasti aikaa myös valveilla. Sillä onkin merkitystä, millainen sänky lapselle tai nuorelle valikoituu.

Erityistä painoarvoa hyvälle vuoteelle asettaa se, että uni on kasvavalle lapselle tärkeämpää kuin varttuneemmalle; tapahtuuhan kasvaminen, kehitys ja oppiminen pitkälti juuri unien aikana. Kun sänky patjoineen ja tyynyineen on laadukas ja yöpyjälle sopiva, on nukkuminen rauhallista. Näin luodaan parhaat edellytykset virkistäville, lapsen kehitystä edistäville unille.

Laadukas vuode on sijoitus jälkikasvun hyvinvointiin

Lapsen ensimmäinen sänky on yleensä pinnasänky. Kun lapsi kasvaa, tulee pian aika siirtyä pinnattomaan sänkyyn. Valikoitaessa vuodetta lapselle tulee huomioida hänen kokonsa; sängyn tulee olla nukkujalleen sopivan mittainen ja levyinen. Vuoteen korkeuden on myös oltava pienempi kuin aikuisella, jotta lapsen on helppo nousta sänkyyn ja laskeutua siitä. Korkeuden säätäminen sopivaksi onnistuu helposti valitsemalla sänkyyn matalammat jalat.

On tärkeää, että patjan kovuus on lapselle sopiva. Pienille lapsille tuleekin hankkia jämäkämpi patja, sillä se tukee heidän selkärankaansa ja vartaloaan unen aikana. Tämä on huomioitava siksikin, että napakampi patja toimii myös tukehtumisvaaran ehkäisijänä. Mikäli lapsi kokee patjansa liian kovaksi, on sitä vaivatonta mukauttaa pintapehmeämmäksi sijauspatjan avulla.

Sängyn puhtaana pitämistä auttaa petauspatjan päälle asetettava sijauspatjan suoja. Se on näppärä pestä, mitä tulisikin harrastaa säännöllisesti. Tulee myös pitää mielessä, että lapselle täytyy hankkia aikuisten tavoin aika ajoin uusi tyyny ja peitto.

Mistä lapsi itse tykkää?

Kun lähdetään ostamaan sänkyä, on fiksua ottaa lapsi matkaan – hänellehän uusi vuode on tarkoitettu. Testaaminen on tärkeää myös lapsen sänkyä hankittaessa ja erilaisia vuoteita patjoineen kannattaakin kokeilla niin kauan, että vaihtoehdoista löytyy se sopivin. Matrin asiantuntijat auttavat mielellään sängyn valitsemisessa myös perheen pienimmille.

Joskus omassa sängyssä nukkumisen aloittaminen voi olla lapselle jännittävää. Siksikin on tärkeää, että lapsikin pääsee osallistumaan vuoteensa valitsemiseen. Hänen kokiessaan sängyn omakseen ensi hetkistä lähtien, on omaan uinumispaikkaan asettuminen turvallisemman tuntuista.

Tämä on usein hyvä hetki opettaa itsenäistymistä lapselle. Kun tutussa, turvallisessa ja itselle mieluisassa sängyssä viihtyy hyvin, ovat ensiaskeleet itsenäistymiseen helpompia ottaa.

Nuori viettää sängyssä paljon aikaa

Lapsen varttuessa hänelle kertyy lisää pituutta ja painoa, eikä aiemmin sopiva patja enää palvele parhaalla mahdollisella tavalla. Sänkyyn on saatava enemmän kokoa ja korkeutta sekä patjaan lisää jämäkkyyttä.

Nuoren sängyksi sopii hyvin runkopatja, jonka ominaisuudet takaavat hyvät yöunet. Aivan kuten aikuistenkin vuoteita valittaessa, on syytä kiinnittää huomiota siihen, että patja on sopivan napakka nukkujalle ja joustaa oikeista paikoista. Kun patja tukee hyvin vartaloa yön aikana, ovat unet levollisia. Sen ansiosta nuori palautuu nukkuessaan paremmin päivän askareista ja koulussa saatu oppi tarttuu tiiviimmin muistiin.

Nuori saattaa haluta sängyltään myös näyttävyyttä, viettäähän hän usein aikaa vuoteessa muutenkin kuin vain nukkuessa. Silloin hieman leveämpi sänky katseen kestävine sängynpäätyineen ja sijauspatjoineen voi hyvinkin olla oikea valinta. Tulee lisäksi pitää mielessä, että nuoret saattavat istuskella sängyssä joskus isommallakin joukolla, joten vuoteen tulee olla rakenteeltaan riittävän tukeva myös tähän käyttöön.

Kun vuode on valittu paitsi nukkumismukavuus myös nuoren mielipiteet ja mieltymykset huomioiden, tulee siitä hänelle paikka, jossa viihtyy varmasti.