Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Sänky tulee valita painon mukaan

Kenties merkittävin sängyn valinnassa huomioitava tekijä on paino ja ruumiinrakenne. Kun valitaan sänky painon mukaan voidaan varmistaa, että sänky tukee ja joustaa optimaalisesti selkärankaa. Nukkuessa optimaalisesti tuettu selkäranka parantaa unenlaatua, edistää palautumista ja vähentää erilaisia kiputiloja ja lihasjumeja.

Miksi sänky tulisi valita painon mukaan?

Kun selkäranka on suorassa, se pystyy rentoutumaan. Mutkalla oleva ranka voi aiheuttaa kireyksiä ja kiputiloja lihaksiin, niveliin sekä itse selkärankaan.

Jos sänky on liian pehmeä eikä tarjoa riittävästi tukea, painuu ranka mutkalle usein etenkin enemmän uppoavien hartioiden ja lantion kohdalta. Mitä painavampi henkilö on, sitä enemmän pehmeä patja upottaa – ja sitä suurempi mutka rankaan syntyy.

Liian kova patja puolestaan ei jousta riittävästi, jolloin hartiat ja lantio eivät pääse uppoamaan lainkaan – ja jälleen ranka jää mutkalle. Mitä kevyempi henkilö on, sitä vähemmän kova patja hänen allaan joustaa.

Miten valita sänky painon mukaan?

Ainut keino valita täydellisesti juuri sinulle sopiva sänky on kokeilemalla. Hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on, että mitä painavampi olet sitä kovemman patjan tarvitset, ja mitä kevyempi olet sitä pehmeämmän patja sinulle sopii. Myös nukkumistavallasi on merkitystä sängyn valintaan: kylkinukkujan patjan tulee joustaa riittävästi hartioiden ja lantion kohdalta, selällään nukkujan patja saa puolestaan olla usein hieman jämäkämpi.

Sängyn pintatunnetta voidaan koventaa tai pehmentää sijauspatjan avulla. Vaikka siis tarvitsisit hyvinkin kovan sängyn, mutta pidät enemmän hieman pehmeämmästä, voi sijauspatjan avulla tuoda sängyn pintaan pehmeämmän tuntuman.

Parisänkyä valitessa tulee ottaa huomioon nukkujien erilaiset ominaisuudet. Vaikka nukkumistavat olisivat muuten samankaltaiset, kumppaneilla on usein keskenään jonkin verran kokoeroa ja esimerkiksi miesten ja naisten ruumiinrakenne on tyypillisesti erilainen. Erilliset patjat voivat siis olla hyvä idea parisänkyyn ja sängyn voi yhtenäistää sijauspatjan avulla.

 

Hyvät yöunet edellyttävät hienosäätöä. Siksi on tärkeää valita vuode ja sen jämäkkyys omien mieltymysten ja oman vartalon mukaan. Matrin mallistosta löytyy paras mahdollinen vuode jokaiselle. Matri-parivuoteiden yhtenäisen patjan eri puolet voidaan myös personoida yksilöllisten toiveiden mukaisiksi.

Ota rohkeasti yhteyttä Matrin asiantuntijoihin, niin suunnitellaan yhdessä juuri sinulle sopiva sänky »