Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Tyynyn ja peiton valinta – näin löydät sopivat

Hyvän patjan löytää kokeilemalla, mutta miten ihmeessä pitäisi valita sopiva tyyny tai peitto kaikista eri vaihtoehdoista? Markkinoilla on lukuisia erilaisia petivaatteita joissa vaihtelevat niin koko, materiaalit kuin tekniset ominaisuudet – vähemmästäkin menee pää pyörälle.

Tässä artikkelissa annamme ammattilaisen vinkit, joilla tyynyn ja peiton valinta on suorastaan helppoa.

Kuinka usein tyyny tai peitto pitää vaihtaa?

Laadukkaan tyynyn paras käyttöikä on noin pari vuotta. Useimmat meistä käyttävät tyynyjä niin kauan kuin niistä yhtään mitään iloa on, mutta todellisuudessa tyynyn tukevuus on kärsinyt jo kauan ennen niiden viimeistä käyttöpäivää.

Peittoa suositellaan päivitettävän noin 5-10 käyttövuoden jälkeen, riippuen peiton materiaaleista ja kuinka hyvin sitä on hoidettu. Laadukas ja huolellisesti käsitelty peitto toimii helposti kymmenisen vuotta menettämättä tärkeimpiä ominaisuuksiaan.

Miten löytää sopiva tyyny?

Tyyny tukee päätä, niskaa ja kaularankaa, joten sen tehtävä on todella tärkeä. Tavoite on saada selkäranka suoraksi nukkuessa, joten tyynyn paksuus riippuu nukkuma-asennosta. Kyljellään nukkuvalle sopii korkeahko ja joko tiivis tyyny joka ei vajoa, tai niin muhkea tyyny että se täyttää olkapään yläpuolelle jäävän tilan. Nukkujan hartioiden leveys määrittää sen, miten korkea tyynyn tulisi olla.

Vastaavasti selällään nukkuva tarvitsee matalamman keskinapakan tyynyn, joka tukee niskaa eikä nosta päätä rankaa korkeammalle. Selällään nukkuvalle sopivat hyvin erikoismuotoillut tyynyt, joissa on erillinen syvennys keskellä. Samoin vatsallaan nukkuvan kannattaa suosia mahdollisimman matalaa ja pehmeää tyynyä, vaikkakin vatsallaan nukkuessa niska on aina väkisinkin epäluonnollisessa asennossa.

Yllä olevat vinkit koskevat pääosin kiinteää patjaa – jos nukut todella pehmeällä patjalla johon suorastaan uppoaa, tulee tyynyjen olla hiukan matalampia, jotta ranka pysyy suorassa.

Tyynyn materiaalin valinta on täysin mieltymyskysymys, jos käyttäjällä ei ole allergioita. Laadukkaimmissa tyynyissä käytetään usein puuvillakambriikkia, sillä se kestää säännöllistä pesua ja puuvilla hengittää hyvin. Levoton ja asentoa vaihtava nukkuja voi arvostaa mahdollisimman joustavaa täytettä, joka mukautuu hyvin eri asentoihin. Yleisin tyynyn koko on 50x60cm, mutta markkinoilla on myös isompia jättityynyjä leveälle nukkujalle tai sisustajalle.

Matrin Milla on laadukas perustyyny, jonka saat ostettua nukkumistyylillesi sopivalla korkeudella. Kuitutäyte on allergiaystävällinen ja monelle sopiva.

Miten valita sopiva peitto?

Peiton valinnassa tärkein huomioitava asia on nukkumislämpötila ja henkilökohtainen mieltymys lämpötilan osalta. Herkästi viluisen kannattaa suosia viileähköä makuuhuonetta ja lämmintä termo- tai untuvapeittoa, kun taas yöhikoilijalle sopii paremmin hyvin hengittävä ohut peitto.

Vaikka etenkin untuvapeitto sopii usein sekä kesä- että talvikäyttöön, on silti hyvä idea hankkia erikseen viileä peitto kesälle ja lämmin peitto talveksi. Tämä pidentää myös peittojen käyttöikää, kun täkit tulee pestyä säännöllisemmin.

Peitoissa käytettävät luonnontäytteet ovat untuvaa, höyhentä, silkkiä, puuvillaa tai villaa. Luonnontäytteet hengittävät erinomaisesti ja muotoutuvat mukavasti nukkujan ympärille. Kuitutäyte on yleensä luonnontäytettä jäljittelevää polyesterikuitua.

Painava peitto ei ole välttämättä lämmin peitto, sillä esimerkiksi luonnontäytteessä höyhen eristää untuvaa huonommin mutta painaa enemmän. Painava peitto voi joskus parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista.

Riittävän iso peitto on noin 20-30 cm peiton käyttäjää pidempi. Tällöin peitto peittää hyvin myös varpaat, vaikka niitä ojentaisi yön aikana. Peiton leveys on täysin mieltymyskysymys:
joillekin riittää kapeampi peitto, kun taas toiset haluavat kääriytyä peittoon oikein huolellisesti. Parisängyssä kannattaa kokeilla, sopiiko nukkujille paremmin omat peitot vai iso tuplapeitto.

Matrin Maija on laadukas peitto, josta on tehty erikseen kesä- ja talviversiot. Hyvin hengittävä peitto mukautuu moneen lämpötilaan ja siirtää kosteuden pois nukkujan iholta.