Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Haaveissa huippulaadukkaat lakanat?

Jokainen meistä varmasti tietää sen tunteen, kun uni ei tahdo tulla ja pyörit jo toista tuntia nihkeissä, ryppyisissä lakanoissa. Toisaalta, monelle tuttu tunne on myös hotellin viileisiin, silkkisiin ja hieman kahiseviin lakanoihin käpertyminen ja niihin lähes välittömästi nukahtaminen.

Hyvän sängyn lisäksi laadukkailla lakanoilla on valtava merkitys unenlaatuun ja nukahtamiseen. Lakanaviidakko voi kuitenkin tuntua loputtomalta: lakanoita myydään jopa supermarketeissa ja hinnat vaihtelevat parista kympistä jopa satoihin euroihin.

Mitä materiaalia lakanoissa sitten kannattaisi suosia ja mistä laadukkaat lakanat oikein tunnistaa? Anna meidän kertoa.

 

Lakanoiden materiaalit

Tyypillisimmät materiaalit lakanoille ovat puuvilla, pellava ja keinokuidut. Samasta materiaalista voidaan kuitenkin erilaisilla käsittelytavoilla valmistaa hyvinkin erilaisia lakanoita. Lakanoissa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja, sillä vaikka keinokuituiset lakanat ovat usein helppohoitoisia, luonnonmateriaalit hengittävät paremmin, eivät sähköisty sekä ovat usein kestävämpiä.

Puuvilla

Puuvilla on ylivoimaisesti suosituin lakanamateriaali. Luonnonmateriaalina puuvilla on hyvin hengittävää eikä sähköisty. Puuvilla on myös kestävä ja helppohoitoinen materiaali.

Hotelleista tutut silkkisen sileät, miellyttävän viileät ja jopa hieman kahisevat lakanat ovat yleensä puuvillapercalea eli perkaalipuuvillaa, joka on kudottu erittäin ohuesta, kammatusta puuvillalangasta. Mitä tiheämpi kudonta kankaassa on, sitä sileämmältä lakanat tuntuvat. Hotelleissa perkaalipuuvillalakanoita suositaan ylellisen tuntuman lisäksi myös kestävyyden ansiosta.

Pellava

Moni karttaa pellavaa sen helpon rypistyvyyden ja aluksi hieman karheamman tuntuman vuoksi. Pellava kuitenkin pehmenee nopeasti käytössä ihastuttavan pehmeäksi, eivätkä pellavalakanat näytä lainkaan huonolta hieman rypistyessäänkin. Luonnonmateriaalina myös pellava on hyvin hengittävä ja lisäksi sillä on erinomaiset ominaisuudet: pellava tuntuu kesällä ihanan viileältä, talvella lämpimältä ja lisäksi se hylkii likaa.

Satiini

Satiini on monelle iltapuvuista tuttu kiiltävä, silkkisen tuntuinen kangas. Toisin kuin iltapuvuissa, satiinilakanat ovat usein valmistettu puuvillasta. Sileän pintansa ansiosta satiini ei pölyä pahasti, mutta puuvillasta valmistettuna se kuitenkin hengittää. Verrattuna perkaalipuuvillaan satiini on tyypillisesti hieman ohuempaa ja pehmeämpää.

 

Miten tunnistan laadukkaan lakanan?

Lakanoiden käsituntuma kertoo paljon niiden laadusta. Kun tunnustelet lakanoita, tuntuvatko ne sileältä ja pehmeältä? Lämpimältä vai viileältä? Entä sähköistyykö lakana helposti hangatessa? Laadukas materiaali tuntuu miellyttävältä kädellä eikä sähköisty.

Lakanaa kannattaa katsoa myös valoa vasten. Mikäli lakana on kudottu tiiviisti, valo ei paista siitä läpi. Tiheästi kudottu lakana on usein kestävämpi sekä tuntuu miellyttävän sileältä ihoa vasten. Lakanoiden langantiheys ilmoitetaan myös erillisenä lukuna: mitä suurempi luku, sitä tiheämpi lankaväli ja täten myös korkeampi laatu. Hyvä lankaluku on tyypillisesti vähintään 200 TC:tä eli lankaa per neliötuuma.

Tarkastele myös kangasta ja sen saumoja. Laadukkaiden lakanoiden saumat ovat siistit ja jämäkät, eikä niistä roiku langanpätkiä. Mikäli lakanan pinnassa näkyy nöyhtää, saattaa kangas myöhemmin nyppyyntyä helpommin.

 

Muista nämä lakanakaupoilla:

  • Suosi luonnonmateriaaleja
  • Pyri valitsemaan lankatiheydeltään vähintään 200 TC:n lakanat
  • Valitse tiheästi kudottu kangas, josta valo ei paista läpi
  • Tarkista, että saumat ovat siistit ja kankaan pinnassa ei ole nöyhtää

 

Raikkaiden lakanoiden väliin pujahtaminen on yksi elämän varmimmista nautinnoista. Valmistamme liinavaatteita ainoastaan luonnonmateriaaleista, jotka tuntuvat ihoa vasten ihanan ylellisiltä.

Vuodevaatemallistostamme löydät lakanoita vain laadukkaimmista materiaaleista: pestystä hienosta pellavasta, tiheästä ja sileästä perkaalipuuvillasta sekä pumpulisen pehmeäksi pestystä satiinista.

Tutustu laadukkaisiin lakanoihimme »