Kaikki sängynpäädyt, helmalakanat ja päiväpeitteet -15% ajalla 18.6.-30.6.

SYVÄN UNEN MERKITYS HYVINVOINNILLE

Syvä uni on elintärkeää fyysiselle ja henkiselle terveydellemme ja hyvinvoinnillemme. Uni on arvokasta aikaa, jolloin kehomme ja mielemme palautuvat päivän rasituksista. Syvää unta kutsutaankin usein aivojen huolloksi, sillä aivomme peseytyvät syvän unen aikana. Pesun tärkeä tehtävä on huuhdella aivoihin kertyneitä proteiineja. Jos tätä pesua ei syystä tai toisesta pääse tapahtumaan, aivojen toiminta vaikeutuu ja se voi johtaa erilaisiin fyysisiin, psyykkisiin ja kognitiivisiin ongelmiin ja jopa sairauksien syntyyn.

Alkuyön uni on syvän unen kannalta tärkeä

Unemme koostuu eri vaihteista, joista jokainen on tärkeä. Hyvälaatuinen uni edellyttää kaikkien univaiheiden, torkeunen, kevyen unen, REM-unen ja syvän unen, tasapainoista läpikäymistä. Unen eri vaiheet toistuvat noin 4-6 kertaa yön aikana riippuen yöunen kestosta.  Palautumisen kannalta tärkein onkin juuri syvä uni, joka yleensä läpikäydään ensimmäisen kerran jo noin puoli tuntia nukahtamisesta. Sen vuoksi alkuyön uni on erityisen tärkeä. Syvän unen vaiheessa aivojen sähkökemiallinen toiminto on hitaimmillaan, joten jos meidät herätetään syvän unen vaiheessa, tunne on epämiellyttävä, herääminen hankalaa ja olomme on erityisen pöpperöinen.

Syvän unen määrä

Terveydellemme ja hyvinvoinnillemme tärkeää syvää unta nukummekin kokonaisuudessaan noin 1-2 h yön aikana. Syvän unen määrä vähenee iän myötä. Aikuisilla ja vanhemmilla ihmisillä syvän unen määrä on yleensä vähäisempi kuin lapsilla ja nuorilla, jotka ovat kasvun ja kehityksen kannalta kriittisessä vaiheessa. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää varmistaa, että lapset ja nuoret saavat riittävästi laadukasta unta joka yö tukemaan heidän fyysistä, henkistä ja kognitiivista kehitystä ja sitä kautta heidän kokonaisvaltaista hyvinvointiaan.

Syvän unen puute

Syvä uni on kriittinen tekijä fyysisen terveyden, aivojen toiminnan, emotionaalisen hyvinvoinnin ja yleisen elämänlaadun kannalta. Syvän unen puute aiheuttaa useita negatiivisia vaikutuksia sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle.

Syvä uni auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää, joten se puute voi altistaa infektioille ja sairauksille. Syvän unen puute altistaa myös tulehdusriskeille ja sydän- ja verisuonitaudeille. Syvän unen puute voi häiritä myös hormonitasapainoa, mukaan lukien stressihormonien ja nälkää säätelevien hormonien tasapainoa. Syvän unen puute heikentää niin fyysistä, henkistä kuin kognitiivistakin suorituskykyä: muistimme häiriintyy ja oppimiskyky ja päätöksenteko vaikeutuu. Unen puute on myös yhdistetty mielenterveyteen kuten masennukseen ja ahdistuneisuuteen. Ilman riittävää unta meistä tulee myös herkästi ärsyyntyneitä. Tästä on meillä varmasti jokaisella kokemusta.

Miksi syvä uni on terveydelle tärkeää?

  • Immuunijärjestelmä vahvistuu ja sairaudet vähenevät
  • Hormonitasapaino säilyy
  • Hyvä uni tukee muistia ja oppimista
  • Stressi vähenee ja mielialan säätely helpottuu
  • Elimistön kudokset kasvavat ja korjaantuvat


Kuinka voimme parantaa syvää unta?

Onneksi on olemassa useita tapoja, joilla voit edistää syvää unta ja parantaa yleistä unen laatua ja hyvinvointiasi. Listasimme niitä artikkeliimme: ”Unen laadun parantaminen – 7 vinkkiä parempaan uneen” 

Tärkein asia, jota voimme tehdä terveytemme ja hyvinvointimme eteen on hyvän ja syvän unen varmistaminen. Nukutaan siis hyvin!