Miten ihana tunne onkaan herätä uuteen päivään levänneenä ja virkeänä. Jokainen meistä on varmasti kokenut sen ihanan olotilan pitkien ja sikeiden yöunien jälkeen, vaikkapa lomamatkalla ilman arjen stressitekijöitä. Arjen kiireessä ja pyörteessä usein unen määrä jää kuitenkin vähäisemmälle ja sen laatu voi kärsiä. Elämän ollessa kuormittavaa ja stressaavaa palautuminen on ensiarvoista, sillä uni on kokonaishyvinvointimme kannalta kaikkein tärkein yksittäinen tekijä.
Minkälaisilla keinoilla voisimme sitten parantaa unemme laatua ja edistää parempaa unta ja palautumista? Onko arjessamme jotain sellaisia konsteja, jotka voisimme ottaa käyttöön ja joilla voisimme mahdollistaa paremmat yöunet? Listaamme seuraavassa 7 vinkkiä, joiden avulla voit parantaa oman unesi laatua.
Hyvän unen valmistelu alkaa jo aamusta. Siitä, millaisia valintoja teemme pitkin päivää: miten syömme ja miten liikumme, on suuri merkitys lopulta siihen, miten nukumme. Myös ruokailurytmin olisi hyvä olla säännöllinen ja ruokavalion monipuolinen. Säännöllinen, itselleen luontainen vuorokausirytmin noudattaminen edistää hyvää unta.
Säännöllisyys päivärytmissä koskee myös nukkumaanmenoaikaa. Olisi tärkeää mennä nukkumaan ja herätä suunnilleen samaan aikaan joka päivä, myös viikonloppuisin. Tämä auttaa säätämään kehon sisäistä kelloa ja parantamaan unen laatua.
Säännöllinen liikunta parantaa unen laatua ja kestoa. Intensiivinen liikunta kannattaa kuitenkin ajoittaa aamuun tai päivään, sillä illalla suoritettu raskas liikunta voi viivästyttää nukahtamista ja unen laatua. Tasapainoinen ja säännöllinen liikunta pitkin viikkoa säilyttää hyvän palautumiskyvyn ja unen laatu paranee. Kuuntele kehoasi ja voimavarojasi. Kaiken liikunnan ei aina tarvitse olla raskasta, myös kevyemmät kehonhuoltoharjoitteet tekevät hyvää.
Tempo kannattaa pitää rauhallisena iltaa kohden. Rentouttavat toimet ennen nukkumaanmenoa, kuten lukeminen, meditaatio tai lämmin kylpy, voivat auttaa kehoa valmistautumaan uneen. Jätä ruudut pois. Sinisen valon, jota älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet säteilevät, on osoitettu häiritsevän melatoniinin tuotantoa, mikä voi vaikeuttaa nukahtamista. Älylaitteet ja niiden sisältö myös nostaa herkästi kehon vireystilaa, mikä taas haittaa rauhoittumista unille.
Illalla kannatta nauttia kevyehkö, mieluiten hiilihydraattipitoinen iltapala. Tyhjällä vatsalla ei kannata mennä nukkumaan, ja raskas ateria juuri ennen nukkumaanmenoa heikentää myös unen laatua. Kofeiinipitoisten juomien nauttiminen tulisi lopettaa jo hyvissä ajoin ennen iltaa, sillä kofeiini vaikuttaa vielä 8 h nauttimisen jälkeen elimistössä ja vaikeuttaa usein nukahtamista. Vältäthän illemmalla nauttimasta kahvia, energiajuomia tai muita piristäviä juomia. Alkoholin nauttiminen heikentää merkittävästi unen laatua. Eli jos haluat nauttia hyvästä unesta, jätä yömyssy nauttimatta.
Hyvä uni vaatii nukkumiselle optimaalisen ympäristön. Makuuhuoneen lämpötilan olisi hyvä olla hieman viileämpi. Makuuhuoneen puhdas ilmanlaatu, himmeä valaistus, hiljaisuus sekä harmoninen ja siisti ympäristö ilman häiriötekijöitä mahdollistaa rentoutumisen ja nukahtamisen. Uni häiriintyy herkästi valon määrän lisääntyessä esimerkiksi keväällä ja kesällä. Pimeys helpottaa unta, joten esimerkiksi pimennysverhot voivat olla todella merkittävä apu unen laatuun. Yksi hyvä vaihtoehto on unimaski, jos tilan pimennys ei ole muutoin mahdollista. Unimaski ja korvatulpat ovat on monille pelastus esimerkiksi hotellissa, jossa ympäristön rauhallisuudelle ja hämäryydelle ei ole varmuutta.
Harmonisesti rauhallinen ja siisti makuuhuone eivät itsessään riitä, vaan hyvä sänky ja laadukkaat vuodevaatteet ovat tärkeässä osassa hyvään uneen. Laadukas ja ergonominen sänky sekä itselle oikeanlainen sijauspatja mahdollistavat hyvän nukkumisasennon ja unen. Hengittävät luonnonmateriaalit vuodevaatteissa mahdollistavat mukavan tunnun iholla, eivät hiosta ja tunne on mukava läpi yön. Laadukkaita materiaaleja on myös tärkeää osata huoltaa oikein, jotta ne myös kestävät pitkään. Tutustu huolto-ohjeisiimme.
Tasapainoinen elämänrytmi, säännöllinen liikunta ja ruokailuytmi sekä rauhalliset iltarutiinit harmonisessa ympäristössä edesauttavat hyvää palautumista ja laadukasta unta. Uni koostuu neljästä eri vaiheesta, joista syvä uni on hyvinvointimme ja palautumisemme kannalta elintärkeässä roolissa. Lue lisää syvän unen merkityksestä hyvinvoinnillemme.