Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Millainen on hyvä sänky selälle?

Tuntuuko selkäsi jäykältä tai kipeältä aamulla herätessäsi? Sänky vaikuttaa myös selän hyvinvointiin enemmän kuin arvaatkaan. Juuri sinulle sopiva sänky auttaa kehoasi rentoutumaan ja palautumaan päivän rasituksesta siten, että heräät aamulla virkeänä ja vetreänä.

Sopivan sängyn löytää vain kokeilemalla, mutta muutaman vinkin avulla varmistat, että nukut uudessa sängyssäsi hyvin – ja myös selkäsi kiittää.

Sopiva patjan kovuus ja riittävä tuki

Moni ajattelee, että kova patja on paras vaihtoehto sängylle. Tämä ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa: vaikka liian pehmeä patja ei sekään ole selälle hyväksi, liian kovakin patja voi aiheuttaa selkäkipuja.

Useimmille paras patjan kovuus on puolikiinteä, mutta sopiva patjan kovuus riippuu täysin painostasi ja nukkumisasennostasi. Patja ei saa upottaa, mutta se ei myöskään saa aiheuttaa liikaa paineen tunnetta kehoon. Siksi mitä painavampi olet, sitä kovemman patjan tarvitset. Selällään nukkuja voi myös hyötyä hieman kovemmasta patjasta, kun puolestaan kylkinukkujan patjan tulee joustaa hieman enemmän etenkin hartioiden ja lantion kohdalta.

Kaikkein tärkeintä patjan valinnassa on varmistaa, että nukkuessasi selkärankasi on suora ja rento. Tämä tarkoittaa sitä, että patjan tulee tukea ja joustaa juuri oikean verran oikeista kohdista.

Tilaa nukkumiselle ja yksilöllisyys

Ihminen liikkuu luonnostaan enemmän tai vähemmän unen aikana, minkä vuoksi sängyssä tulee olla myös riittävästi tilaa. Sängyn tulisikin olla vähintään 90 cm leveä sekä 20 cm pidempi kuin nukkuja itse. Näin keho saa liikkua vapaasti myös nukkuessa – liian lyhyt tai kapea sänky rajoittaa liikettä, mikä voi aiheuttaa lisää jäykkyyttä kehoon.

Kumppanin kanssa nukkuvan tulee ottaa huomioon myös nukkujien kokoerot sekä erilaiset nukkumatavat. Mikäli tarpeet eroavat paljon, kannattaa molemmille osapuolille hankkia oma patja. Yhtenäisen sängystä saa halutessaan sijauspatjalla. Herkkäunisten kannattaa kuitenkin valita myös erilliset sijauspatjat, jotta uni ei häiriinny toisen liikkuessa.

 

Kun etsit hyvää sänkyä selälle, muista siis ainakin nämä:

  • Valitse patjan kovuus painosi ja nukkumisasentosi mukaan
  • Varmista, että patja tukee ja joustaa riittävästi siten, että selkärankasi on suora ja rento
  • Sijauspatja pehmentää sängyn pintatuntumaa – kokeile siis erilaisia patjan ja sijauspatjan yhdistelmiä
  • Huomioi samassa sängyssä nukkuvien erilaiset tarpeet

 

Nukkujien moninaiset tarpeet ovat sänkyjemme suunnittelun kulmakivi. Nukut sitten kyljelläsi tai selälläsi, valvot myöhään tai heräät aikaisin, löydät meiltä vuoteen, jossa viihdyt ja olet kuin kotonasi.

Sänkymme mukautuvat vartalosi muotoihin ja liikkeisiin. Erilaisten jousikerrosten yhdistelmät kannattelevat painoasi, ettei unesi häiriinny edes vaihtaessasi asentoa. Matri-sänky tukee ja myötäilee sinua läpi pitkän yön.