Mukana Huvila & Huussi -ohjelmassa. Lue lisää ja inspiroidu mökkien makuutiloista.

Sopivan sängyn valintaopas

Oletko etsimässä uutta sänkyä? Mahtavaa! Vietämme sängyssä lähes kolmasosan vuorokaudestamme, minkä vuoksi sängyn ostamista kannattaakin ajatella investointina omaan hyvinvointiin.


Sopivan sängyn valinta voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa. Mistä tiedän, millainen on paras sänky on juuri minulle? Suosittelemme, että varaat riittävästi aikaa itsellesi sopivan sängyn testaamiseen ja valintaan, sekä käytät rohkeasti ammattilaisten apua.

Olemme koonneet sinulle pienen sängyn valintaoppaan, jonka avulla osaat valita sängyn, joka auttaa sinua nukkumaan paremmin.

Mikä minulle on tärkeintä sängyssä?

Aloita pohtimalla, mikä nykyisessä sängyssäsi on hyvää ja missä olisi parannettavaa. Kun heräät aamulla, tunnetko lihaskireyttä tai kipua? Onko nykyisessä sängyssäsi vaikea löytää hyvää asentoa?

Yritä tiedostaa minkä tuntuisesta vuoteesta pidät eniten. Pidätkö pehmeästä vai napakasta sängystä? Ideaalitilanteessa sekä hartiat että lantio painuvat vuoteeseen, jolloin selkäranka pysyy suorana ja tuettuna.

Vaikka sängyn valinnassa tuleekin ottaa huomioon monia teknisiä asioita, tärkeintä kuitenkin on, että juuri sinulle paras sänky tuntuu mielestäsi hyvältä. Listaa siis ylös tärkeimpiä kriteereitä ja toiveita uudelle sängyllesi.

Testaa kiireettä

Kun valitset uutta vuodetta, on hyvä varata valintaan riittävästi aikaa. Kokeile rauhassa sängyn eri kiinteysvaihtoehdot sekä yhdistelmät eri sijauspatjoilla. Testaa oma tuttu lempiasentosi, jonka otat iltaisin ennen nukahtamista. Kokeile miltä tuntuu sekä kylkiasento että selällään olo. Kokeile kääntyillä sängyllä. Mikäli asennon vaihtaminen tuntuu työläältä, voi sänky olla liian pehmeä. Oikeanlaisessa sängyssä sinulla on hyvä ja mukava olla, se myötäilee riittävästi sekä tukee vartaloasi.

On myös hyvä selvittää sängyssä käytettävät materiaalit ja niiden alkuperä, jotta voit olla luottavaisin mielin sängyn kestävyyden suhteen ja nukkua sekä turvallisesti että terveellisesti vuoteessasi.

Minkä kokoinen sänky on sopiva?

Sopivaan sängyn kokoon vaikuttaa niin oma kokosi, nukkujien määrä kuin makuuhuoneen koko. Sängyn tulisi olla 15-20 cm pidempi kuin sinä itse sekä tarjota leveydeltään mielellään vähintään 90 cm tilaa, jotta sängyssä voi unen aikana liikkua luonnollisesti.

Sängyn molemmille puolille olisi hyvä jäädä noin puoli metriä tilaa. Näin ilma pääsee kiertämään hyvin sängyssä ja sen ympärillä, sekä sängyn petaaminen ja huoltaminen helpottuu.

Jos nukut yhdessä kumppanin kanssa, tulee sängyn valinnassa ottaa huomioon molempien yksilölliset toiveet. Mikäli sinulla ja kumppanillasi on paljon kokoeroa, kannattaa harkita erillisiä patjoja tai eri puolten räätälöintiä. Yhtenäisen sängystä saa erillisistä patjoista huolimatta sijauspatjan avulla.

Millainen patja sopii minulle?

Sängyn valinnassa suurin rooli on patjan valinnalla. Jotta kehosi saa palautua ja levätä nukkuessasi, tulee patjan tukea ja joustaa optimaalisesti siten, että selkärankasi on suora ja rento. Tämä tarkoittaa sitä, että patjan kovuus tulee valita kehon painon ja nukkumistyylin perusteella.

Jos nukut kyljelläsi, patjan tulee joustaa riittävästi hartioiden ja lantion kohdalta. Selällään nukkuvan patja saa olla napakampi, mutta myös sen tulee joustaa jonkin verran lantion kohdalta, jotta alaselkä saa levätä optimaalisesti. Vatsallaan nukkumista ei yleensä suositella, sillä selkärangan on kyseisessä asennossa vaikea suoristua – usein vatsallaan nukkuja kääntyykin kyljelleen, kun hän siirtyy nukkumaan aidosti sopivalle patjalle.

Mikäli sängyltäsi vaaditaan napakkuutta, mutta viihdyt paremmin pehmeässä sängyssä, voidaan sängyn pintatuntumaa pehmentää sijauspatjalla. Kokeile siis rohkeasti erilaisia patjojen ja sijauspatjojen yhdistelmiä.

Millaisia ominaisuuksia sängyltä vaaditaan?

Luetko usein iltaisin sängyssä? Teetkö seisomatyötä? Kärsitkö hengitystieongelmista? Mikäli sängyltäsi vaaditaan erityisiä ominaisuuksia, voi moottorisänky olla hyvä vaihtoehto. Säädettävässä sängyssä saat nostettua portaattomasti molempia päätyjä, jolloin esimerkiksi lukeminen on mukavampaa, tukkoisuus helpottaa ja jalat palautuvat tehokkaammin.

Pohdi myös sopivaa sängyn korkeutta. Korkeammasta sängystä on helpompi nousta, mutta esimerkiksi pienten lasten voi olla vaikeampi kiivetä sinne. Sängyn korkeutta voidaan säätää niin jalkojen kuin patjojen avulla.

Jos kärsit allergioista ja tukkoisuudesta, tai hikoilet paljon öisin, kiinnitä erityistä huomiota myös patjan rakenteeseen ja sängyn materiaaleihin. Tärkeää on, että sänky hengittää riittävästi, jolloin se ei kerää epäpuhtauksia sekä haihduttaa kosteuden nopeasti. Laadukkaassa pussijousitetussa patjassa ilma kiertää tehokkaasti ja luonnonmateriaalit ovat usein hyvin allergiaystävällisiä ja hengittäviä, jopa antibakteerisia!

Selkävaivoista kärsivälle jämäkkä sänky on yleensä parempi. Juuri sinun selällesi sopivan sängyn löydät kuitenkin vain testaamalla ja varmistamalla käytännössä, että selkärankasi saa optimaalisen tuen.

Sängyn hygieniasta huolehtimista helpottaa, jos vuoteessa on irrotettavat, puhdistettavat päälliset vähintäänkin sijauspatjassa ja patjassa. Erillinen helmalakana suojaa myös vuodetta ja pidentää sen käyttöikää, sekä lisäksi vaikuttaa sängyn ja makuuhuoneen ilmeeseen.

Runkopatja vai Continental-vuode?

Tähän kysymykseen löydät vastauksen, kun mietit, millaista nukkumismukavuutta etsit kotiisi. Runkosängyt ovat skandinaavinen ja funktionaalinen ratkaisu, kustannukseltaan yleensä pienempiä verrattuna Continental-sänkyihin. Vaikka runkosängyissä jää yleensä enemmän tilaa sängyn alle korkeampien jalkojensa ansiosta, emme kuitenkaan suosittele, että sängyn alunen täytetään tavaralla: hyvä ilmankierto ja hengittävyys kulkevat unen laadun kanssa käsi kädessä!

Continental-sängyn valitsevat yleensä ihmiset, jotka haluavat hotellimaista tunnelmaa kotiin, yhtenäisen nukkumismukavuuden koko sängyn alueelle tai mahdollisimman korkean vuoteen ystävät.

Millaisen tunnelman haluan makuuhuoneeseeni?

Esteettisyyden vaikutusta ei tule lainkaan vähätellä, kun puhutaan hyvistä yöunista. Silmää miellyttävä ja siisti makuuhuone houkuttelee iltaisin nukkumaan ja parantaa unenlaatua. Jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa, makuuhuone voi olla hyvä rauhoittaa ainoastaan nukkumiselle. Makuuhuoneen valaistuksen olisi myös hyvä olla sopivan himmeä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Sänky on merkittävä osa makuuhuoneen ilmettä, joten sen ulkonäkö ei ole yhdentekevä. Sängyn ilmettä saat mukautettua tyyliisi sopivaksi niin sängyn jaloilla, päädyillä ja erilaisilla tekstiileillä. Valkoiset tekstiilit luovat ylellistä hotellimaista tunnelmaa, mutta tummat sävyt saattavat puolestaan rauhoittaa. Pidit sitten tummasta tai vaaleasta, maanläheiset ja rauhalliset sävyt ovat usein paras valinta makuuhuoneeseen.

 

Sänky on mielestämme kodin tärkein paikka, alkaahan hyvä päivä hyvin nukutusta yöstä. Siksi valmistamme Matrilla vuoteita, joissa on ihana levätä ja jotka voidaan personoida yksilöllisten toiveiden mukaisiksi. Jokainen voi somisteillamme päivittää Matri-vuoteensa omaan elämäntilanteeseensa ja makuunsa sopivaksi.

Tutustu erilaisiin sänkymalleihimme tai ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua löytämään täydellisen sängyn »