Meillä oli ilo jututtaa hyvinvointivalmentaja, tietokirjailija Kaisa Jaakkolaa, joka kirjoittaa, luennoi ja valmentaa ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, ravitsemuksesta, liikkeestä, levosta ja mielestä. Yhdessä miehensä Joni Jaakkolan kanssa hän pyörittää Optimal Performance- nimistä hyvinvointialan yritystä. Kaisan verkkokurssit ja luennot ovat supersuosittuja, sillä Kaisalla on innostava ja asiantunteva tyyli sanallistaa vaikeatkin asiat kuulijalle ymmärrettävään muotoon – puhuttiinpa sitten hormoneista, stressin fysiologiasta tai elämäntapamuutoksen edellyttämästä arvojen pohdinnasta. Me juttelimme Kaisan kanssa hyvän unen edellytyksistä ja palautumisesta. Hän jakaa omakohtaisia kokemuksiaan sekä vinkkejä tästä tärkeästä aiheesta, joka koskettaa meitä kaikkia hyvän unen tavoittelijoita.
Hyvää unta kannattaa todellakin vaalia, sillä se on kokonaisvaltaisen hyvinvointimme kannalta ensiarvoisen tärkeää. Näin myös toteaa Kaisa Jaakkola, jolle hyvä uni ja sen vaaliminen on keskeinen arvovalinta, sillä hän kertoo itse olevansa herkkäuninen. Kaisa kertoo tekevänsä jonkin verran töitä sen eteen, että uni olisi mahdollisimman hyvää. Vireyden säätelyn huomioonottaminen sekä arjen toimintojen ajoittaminen auttaa häntä itseään usein parempaan uneen.
”Eri elämäntilanteet vaikuttavat suuresti siihen, kuinka nukumme ja aina me emme voi edes itse vaikuttaa unen laatuun”, toteaa Kaisa kaksivuotiaan lapsen äitinä. Hänen mukaan parempiin yöuniin vaikuttaa kuitenkin suuresti se, että on hyvä sänky ja rauhallinen ympäristö nukkumiselle.
Matrin sänky Kaisalla on ollut käytössä jo vuodesta 2018 ja muutos aikaisempaan on ollut merkittävä. ”Haaste on oikeastaan se, että kun menee hotelliin, niin siellä usein sängyt eivät ole yhtä hyviä kuin kotona. Se onkin harvinaista, sillä usein ihmiset menevät hotelliin hyvien yöunien perässä. Minä taas nukun aina paremmin omassa ihanassa Hilja-sängyssäni”, Kaisa kertoo.
Luonnonmukainen Hilja-sänky on palvellut Kaisaa todella hyvin. Sopiva pehmeys mahdollistaa kyljellään nukkumista ja tukee asentoa juuri sopivasti. ”Arvostan myös sängyssä sen ulkonäköä. Kauneus on ihana lisä hyvälle sängylle.” hän toteaa.
Kaisalle petivaatteiden tuntuma on tärkeässä roolissa. Petivaatteiden pehmeys tuovat hyvää ja positiivista tunnetta. Matrin pehmeät peitot ja kuohkeat tyynyt ovat asioita, joita koko perhe arvostaa. “Jopa meidän 2-vuotiaamme valitsee mieluummin Matrin kuohkean tyynyn ja heittää muut tyynyt pois”, Kaisa nauraa.
Kaisan kahden metrin levyinen sänky mahdollistaa hyvän unen silloinkin, kun vieressä on pieni perheenjäsen. Hänelle on tärkeää, että lapset voivat halutessaan kömpiä viereen. Se tuo turvan tunnetta kaikille osapuolille.
Kaisa suosii makuuhuoneessaan harmonisia sävyjä, pehmeitä materiaaleja sekä positiivisia asioita. Hän arvostaa kaunista, luonnonmukaista Hilja-sänkyään, pehmeää Matri-sängynpäätyä, jota vasten on mukava lukea kirjaa sekä pehmeää mattoa sängyn vieressä, jolle on mukava astua sängystä ylös noustessa. Kaisan unelmien makuuhuoneesta löytyy rauhoittavia värejä ja materiaaleja, jotka kutsuvat lepoon. Hänen makuuhuoneensa seinältä löytyy myös omatekemä maalaus ja kuva hänen rakkaasta hevosestaan.
Entäpä elektroniset laitteet, sopivatko ne makuuhuoneeseen?
”Televisio voi olla hyvä rentoutumiskeino illalla, mutta makuuhuoneeseen en sitä suosittele. Siinä voi helposti käydä niin, että jäädään selaamaan Netflixia tai ei malteta lopettaa jonkun hyvän sarjan katsomista, ja se taas vaikuttaa negatiivisesti unen määrään ja laatuun”, Kaisa toteaa.
Levollinen makuuhuone koostuu hyvästä ergonomisesta sängystä, pehmeistä petivaatteista ja lakanoista, jotka tuntuvat hyvältä ihoa vasten. Mieli rauhoittuu harmonisesta värimaailmasta sekä positiivisista mielihyvää tuovista esineistä ja tauluista. Läheisten läheisyyttä ja läsnäoloa unohtamatta.
Jatka lukemista – Kaisan vinkit tasapainoiseen elämään ja palautumiseen
Hyvinvoinnin tietokirjailija, valmentaja Kaisa Jaakkola kertoo artikkelisarjan seuraavassa osassa lisää palautumisesta sekä jakaa kullanarvoisia vinkkejä palautumiselle.
Osa 2. Kaisa Jaakkolan vinkit tasapainoiseen elämään ja palautumiseen