Mikä on sopiva sängyn kovuus?

Sänky on syytä valita nukkujan mukaan, jotta yöunet olisivat mahdollisimman makoisat. Tämä tarkoittaa patjan riittävää pituutta ja leveyttä, mutta etenkin sitä, että patja on oikealla tavalla tukeva ja riittävän myötäilevä.

Sängyn on myötäiltävä mahdollisimman hyvin nukkujan vartaloa, jotta unet olisivat rauhallisia ja virkistäviä. Sängyn jäykkyydellä on vaikutusta paitsi nukkumismukavuuteen myös terveyteen, sillä hyvien yöunien merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei voi missään nimessä vähätellä.

Valikoimaa sänkyjen jäykkyyden suhteen riittää, joten itselle sopivimman vuoteen löytäminen voi vaikuttaa työläältä. Sänkyä valikoidessa kannattaa vuoteita testata kaikessa rauhassa ja pyytää apua Matrin osaavilta ammattilaisilta. He tuntevat tarjolla olevat vaihtoehdot perusteellisesti ja heiltä saaduilla neuvoilla sekä opastuksella on jokaisen huomattavasti helpompi löytää juuri se oikea vuode itselle.

Kiinteä, joustava ja itseä hellivä vuode

Sänkyä tulisi testata makoillen sellaisissa asennoissa, joissa tapaa yleensä nukkua. Se kertoo, miltä vuode tuntuu käytännössä. Vuoteen testaamiseen kannattaakin käyttää hetki aikaa, jotta saa hyvän käsityksen siitä, miltä se tuntuu nukkuessa.

Ennen sängyn testaamista on kuitenkin hyvä pohtia, mitä haluaa tulevalta vuoteeltaan. Testaustilanteessa on helpompi arvioida sänkyä, kun pitää mielessä, minkä suhteen on ollut tyytyväinen vanhaan vuoteeseen ja mikä puolestaan ei ollut toimivaa. Jos vanhassa sängyssä nukkuminen aiheutti joitain vaivoja tai suoranaisia kipuja, olisi uuden vuoteen valikoiduttava sellaiseksi, ettei tämä pääse toistumaan.

Uuden sängyn jäykkyydellä on suuri merkitys erilaisten vaivojen ehkäisijänä, siksi siihen tulee kiinnittää huomiota. Omat nukkumistottumukset vaikuttavat siihen, olisiko hyvä valita pehmeä, keskikova vai erittäinkin kova jousitus sänkyyn. Myös kehonpainolla on osuutensa siihen, miten jäykkä sänky olisi sopivin.

Rauhalliset yöunet sinulle sopivimmassa sängyssä

Kaikkein tärkeintä on sänkyä ja petauspatjaa valittaessa, että vartalo saa parhaan mahdollisen tuen yöunien aikana. Kun keho on hyvässä asennossa, on uni rauhallista. Sängyn tukiessa nukkujaa selällä ja kyljellä maatessa ei synny tarvetta kääntyillä. Tämä tekee nukkumisesta levollista – mikä on edellytys virkistäville unille.

Jäykkyydeltään sopiva patja antaa periksi lantion ja olkapään alueelta, mutta tukee kuitenkin vyötäröä kyljellään nukuttaessa. Lannerangan notkon on säilyttävä unien aikana, mikä tarkoittaa, että lantion on painauduttava patjan sisään sängyllä maatessa. Mikäli mieluisin nukkuma-asento on selällään, on patjan oltava jäykempi. Lantiolla on kuitenkin oltava edellytykset asettua luonnolliseen asentoon. Vuoteen on on myötäiltävä vartaloa, jotta alaselkä ei kuormittuisi yön aikana.

On hyvä pitää mielessä, että kova patja ei välttämättä ole aina pehmeää parempi. Monesti mieleen saattaa putkahtaa, että pehmeän patjan vaihtaminen kovaan antaa vartalolle enemmän tukea ja on ratkaisu kaikkiin vaivoihin. Tämä ei kuitenkaan tarjoa ihmelääkettä yöuniensa kanssa tuskailevalle. Kovalla patjalla makoilu voi nimittäin johtaa siihen, että uinailija hakeutuu kylki-vatsa-asentoon. Tämä nukkumisasento saattaa myös aiheuttaa niska-hartiaseudun kipuja. Pehmeämpi patja voi olla muun muassa näistä syistä kovaa parempi vaihtoehto, kun etsit itsellesi sopivinta sänkyä.

Tervetuloa Matri Concept Storeen, jossa saat asiantuntevaa apua sängyn valintaan »