HYVINVOINNIN ASIANTUNTIJA KAISA JAAKKOLA :
HYVÄ UNI JA PALAUTUMINEN OSA 3

Rentoutuminen – asiantuntijan vinkit

Meillä oli ilo jututtaa hyvinvointivalmentaja, tietokirjailija Kaisa Jaakkolaa, joka kirjoittaa, luennoi ja valmentaa ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, ravitsemuksesta, liikkeestä, levosta ja mielestä. Kaisalla on innostava ja asiantunteva tyyli sanallistaa vaikeatkin asiat kuulijalle ymmärrettävään muotoon – puhuttiinpa sitten hormoneista, stressin fysiologiasta tai elämäntapamuutoksen edellyttämästä arvojen pohdinnasta.  Me juttelimme Kaisan kanssa hyvän unen edellytyksistä ja palautumisesta. Hän jakaa omakohtaisia kokemuksiaan sekä vinkkejä tästä tärkeästä aiheesta, joka koskettaa meitä kaikkia hyvän unen tavoittelijoita.

Yksilölliset rentoutumiskeinot

Yksiselitteistä sääntöä sille, miten ihmisen pitäisi rentoutua, ei oikeastaan ole. Jokainen kokee rentoutumisen yksilöllisesti ja tapoja on monia. Jollekin rentoutuminen voi olla leipominen, toiselle puutarhatöiden tekeminen, kolmannelle koiran kanssa metsässä käveleminen ja neljännelle äänikirjan kuunteleminen ja meditaatio. Monelle erilaiset rentoutumisharjoitukset toimivat hyvänä keinona rentoutumiseen. Harjoitteita löytyy maksutta paljon esimerkiksi Youtubesta tai erilaisista sovelluksista.

Kaisa valmentaa paljon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja moni hänen valmennettavistaan on hyötynyt juuri mindfulness-kehomeditaation tuomisesta arkeen, etenkin ennen nukkumaanmenoa, jos olo on kovin levoton. Harjoituksessa asetutaan tietoisesti aistimaan kehoa yksi osa kerrallaan, pyrkien samalla sallimaan kaikki tietoisuuteen nousevat kokemukset. Ajan mittaan harjoitus alkaa usein aktivoida kehon palautumisreaktioita, kuten sykkeen ja verenpaineen tasaantumista.

Ylikierroksilla käyvän voi olla vaikea rentoutua ja keskittyä kehomeditaatioharjoituksiin. Silloin voi paremmin toimia esimerkiksi itselle mieluisan sarjan tai elokuvan katselu ja ihan vain asennon vaihtaminen makuuasentoon voi auttaa. Ylikierroksilla käyvän on hyvä kiinnittää mieli johonkin kokonaan muuhun kuin päässä pyörivään kelaan. Positiivisen ja rauhoittavan telkkariohjelman katsominen voi rauhoittaa yhtä hyvin kuin meditaatioharjoitus. Kirjan lukeminen on myös hyvä tapa rentoutua. ”Kunhan jättää ne zombiemättö-ohjelmat ja aamuyölle mukaansatempaavat trillerit pois”, Kaisa nauraa.

Hyviä rutiineja juuri ennen nukkumaanmenoa

Kysyimme Kaisalta, millaisia rauhoittumisen rutiineja hän suosii itse iltaisin. Hän kertoo, että eri elämäntilanteet määrittelevät myös erilaiset rutiinit. Kaisalla on yksi rutiini, josta hän tosin ei luovu. Se on magnesium – ravintolisä, jota Kaisa ei jätä koskaan ottamatta. Magnesium on uneen vaikuttava lisäravinne, joka vähentää väsymystä ja uupumusta. Magnesium on mineraali, jota elimistö käyttää sadoissa eri aineenvaihduntareaktioissa. Koska stressi kuluttaa magnesiumia paljon, niin siksi ravinnosta ei jää siitä usein tarpeeksi elimistöön. Ravintolisänä magnesium vaikuttaa merkittävästi unen laatuun, eli usein jatkuvat yölliset heräilyt vähenee ja yleinen vireystila päivän aikana kasvaa.

Tällä hetkellä – vielä kun lapset ovat pieniä – tärkeiksi rutiineiksi Kaisalle on muodostunut lasten kanssa touhuaminen, läheisyys ja halaaminen. Illat koostuvat saduista, lauluista ja rauhallisesta yhdessäolosta. Läheisyys on tärkeää, sillä se tuo ihmiselle turvan tunnetta ja saa elimistön tuottamaan oksitosiinia eli hyvänolon hormonia, joka taas aktivoi parasympaattista hermostoa ja palautumisjärjestelmää. Kaisan mukaan nämä tunteet ovat hyödyllisiä rentoutumisen kannalta ja tapoja saavuttaa tuntemuksia on myös monia. ”Joillekin se on läheisyyttä lemmikin kanssa ja toiselle vaikkapa painopeitto. Pääasia, että ihminen saa turvallisuuden tunteen ja hyvää oloa”, Kaisa kertoo.

Hyvä unen ja laadukkaan palautumisen tavoittelu lähtee ensisijaisesti siitä, että koko päivän säännöllinen rytmi on kunnossa.  Ystävien, lemmikin ja perheen läheisyys tuo turvan tunnetta ja aktivoi ihmisen palautumisjärjestelmän. Hyvä tasapainoinen elämä mahdollistaa palautumisen, rentoutuminen helpottuu sekä hyvän unen.